A libanoni kormány kéthetes szükségállapotot hirdetett és nemzetközi segítséget kért
Kedd este hatalmas erejű robbanás rázta meg Libanon fővárosát. Az eddigi információk szerint a Bejrút kikötőjében tárolt csaknem 3 ezer tonna ammónium-nitrát okozta a pusztítást, több ezer sérültről és már csütörtökre több mint 130 halálos áldozatról tudtak, de a kutatás-mentés folyamatos.

Drámai a kép a nemzetközi buszos utak frontján
Egyre kevesebb ember utazik a népszerű Görög nyaralóhelyekre, mert a jelenlegi helyzet annyira bizonytalan, hogy inkább nem vállalják fel az esetleges bonyodalmakat. Nemcsak a buszos utak, hanem charterjáratok sem tudnak úgy működni, ahogy az utazási irodák tervezték. Még tavasszal heti húsz járatban bíztak, most csak heti nyolcat tudnak indítani. A részletekről egy miskolci utazási iroda vezetőjét Angyal Enikőt kérdeztük.

Az átlag termés harmada vagy negyede lett csak az idei
A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, „mert nem volt nyár”, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet A másik probléma a mennyiségen kívül az volt, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban is, amit nem bizonyíthatóan a vegyszerezések okozhatnak. A méhészkedésről és az idei év problémáiról Farkas János az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadója számol be.

Ma Magyarországon a fél éves csecsemőknek alig 34 százaléka kap kizárólag anyatejet
Felnőtt korban is egészségesebb az, akit anyatejjel tápláltak, ráadásul a szoptatás az édesanyját is egészségesebbé teszi - mondja Sztahovits Petra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa, a Magyar Szoptatásért Egyesület elnöke. A szakember szerint fontos az anyatejes táplálásról beszélni, mert az elmúlt években csökkeni kezdett a szoptató anyák aránya, ma Magyarországon a fél éves csecsemőknek már csak 34 százaléka kap kizárólag anyatejet. Pedig akár arra is van lehetőség, hogy ingyen, patikából kapjon anyatejet egy csecsemő.

Új, most induló lehetőség a roma társadalomismeret
Ezek a kurzusok diplomára épülnek és több terület közül lehet választani. Új, most induló lehetőség a roma társadalomismeret, aminek különlegessége, hogy nem csak pedagógusoknak elérhető, hanem gyakorlatilag bármilyen felsőfokú oklevéllel lehet rá jelentkezni. A négy féléves továbbképzés fontos társadalmi problémák megoldásához, a romák gyülekezet, iskolai, közösségi integrációjához adhat megalapozott szakmai hátteret, tudást.

A hároméves program célja az volt, hogy minél több embert elérjenek Isten igéjével
A hétvégén zárult a Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymissziójának és az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány „Damaszkuszi út” elnevezésű projektje. A hároméves program célja az volt, hogy minél több embert elérjenek Isten igéjével. 10-15 településen jöttek létre cigány bibliaórák, ahová a roma emberek hívják a nem roma embereket, hogy megismertessék velük, hogyan ünnepli egy cigány ember az Úrral való találkozást. Rádiónknak Gregussné Buzás Irén református lelkész nyilatkozott.

A tanító képzésre azonban az átlagosnál jóval kevesebben jelentkeztek ami részben az emelt szintű érettségi követelmény bevezetésének tudható be
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem hitéleti szakjaira a korábbi évekhez hasonló számú hallgató jutott be idén a felsőfokú általános felvételi eljárásban. A tanító képzésre azonban az átlagosnál jóval kevesebben jelentkeztek és kerültek be. Ez nem intézményi sajátosság, hanem országos tendencia, ami részben az emelt szintű érettségi követelmény bevezetésének tudható be. A szeptembertől induló szakokra még pótfelvételivel is várják a fiatalokat, és ezúttal államilag finanszírozott helyekre is lehet pótlólag jelentkezni.

A beruházás több fontos eleme már elkészült
A hajdú-bihari térség életében több szempontból is fontos vízrendszer korszerűsítésére uniós pályázati forrásból több mint 3 milliárd forintot nyert az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma.

Egyelőre nem nőtt az albérletek iránti érdeklődés Miskolcon
Mivel a bérleti díjak csökkennek, az utóbbi években soha ilyen jó helyzetből nem várhatták a hallgatók a tanévet. Idén a ponthatárok kihirdetésének hetében 38 százalékkal több keresés volt az albérletekre, mint tavaly ilyenkor - mondják, hozzátéve: a bérleti díjak csökkenése miatt nemcsak a friss hallgatók keresnek albérletet, hanem a régebben albérletben élők is.

A lakók egy része nehezen tudja elképzelni az újszerű tereprendezést, mások örülnek a kezdeményezésnek
Világszerte számos hasonlóra van példa, a hozzánk legközelebbi Bécs, ahol egy dunai szigetet tartanak karban állatokkal. A település lakóinak egy része egyelőre nehezen tudja elképzelni, hogy élő állatok végezzék a tereprendezést, mások örülnek a kezdeményezésnek. Sirkó Zoltán kertészmérnököt, a Zöld Hódmezővásárhely program egyik vezetőjét hallják.
Alt
Alt
KREWEB
Alt
Alt