Kiadvány jelenik meg 3 ezer példányban a Tiszántúli Református Egyházkerület kezelésében
A Tiszántúli Református Egyházkerület kezelésében „Oltalom a Covid–19 idején” címmel hamarosan kiadvány jelenik meg 3 ezer példányban, a füzet online is elérhető lesz. Tóth-Mihala Veronika lelkipásztor, az egyik szerkesztő szerint: a szóban forgó írás segítséget nyújthat azok számára, akik orvosként, ápolóként, hozzátartozóként vagy akár betegként kapcsolatba kerültek a koronavírussal.

Megkezdődött a levegőminőség átfogó mérése a városban
Az egyelőre csupán tesztüzemben működő rendszer részeként, két éves előkészítést követően, összesen hatvan speciális mérőeszközt üzemelnek be a város különböző pontjain. Ezek egyikét a miskolci polgármesteri hivatal erkélyére helyezték ki.

Február 22. a Magyar Parasport Napja
26 olimpikon, 144 érmes, csak néhány szám a parasportolók világából, akikre odafigyelünk február 22-én, a Magyar Parasport Napján. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a parasportolók megünneplésére készülve, 4. alkalommal szervezi meg LÉLEKMOZGATÓ programjait, amelyben együttműködésre, megemlékezésre hívja Magyarország oktatási intézményeit, önkormányzatait! A program főkoordinátorát, a FODISZ kommunikációs igazgatóját Koós-Lukács Tímeát kérdeztük.

Hosek Éva a Bethesda Kórház gyermekintenzív-terápiás szakápolójával beszélgetünk
Hosek Éva több mint húsz éve dolgozik a Bethesdában. Úgy érzi a helyén van, ma sem választana magának más szakmát, mint az ápolást. Munkája során vannak nagyon nehéz pillanatok, például amikor egy gyógyíthatatlan beteg gyermek szüleivel kell beszélnie, de sok nagyon szép és felemelő pillanat is van, főleg amikor gyógyultan távozik valaki az intenzív-osztályról.

A lelkészi vezetőt titkos szavazással az egyház döntéshozó testülete és 100 tagú zsinata választotta
Balog Zoltán dunamelléki püspököt választották a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökévé az egyház február 17-i zsinatán Budapesten. A református egyház lelkészi vezetőjét a négy egyházkerületet vezető püspök közül választotta meg titkos szavazással az egyház döntéshozó testülete, a lelkészi és világi tagokból álló 100 tagú zsinat.

A várrekonstrukció második üteme napokon belül elkezdődik
A Herman Ottó Múzeum szakemberei illetve a Diósgyőri vár régész-tudományos szakértőjének segítségével megkezdődött a kiállítási terek kiürítése, a berendezési tárgyak elcsomagolása és elszállítása. Azért kell költöztetni a vár berendezéseit, mert a várrekonstrukció második üteme napokon belül elkezdődik, a munkálatok várhatóan két évig tartanak– mondta el rádiónknak Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

Vendégünk Dr. Magyar Erzsébet gyermekgyógyász főorvos
Beszélgetésünkben Dr. Magyar Erzsébet felsőzsolcai gyermekgyógyász főorvos segítségével foglaljuk össze mindazt, amit a betegségről és a jelenleg használt oltóanyagokról, a vakcinák működési mechanizmusáról tudni lehet.

dr. Tamás Edittel emlékezünk a fejedelemre
Egyetlen erdélyi fejedelem született Sárospatakon. II. Rákóczi György 400 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Rákócziak egyik legszebb várában. Rá emlékezünk a következő percekben dr. Tamás Edittel, a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatójával.

A részletekről Keszthelyi Zsolt, a Zsinati Hivatal Jogi Osztályának vezetője számol be
Szerdán délelőtt tartja alakuló ülését a Magyarországi Református Egyház Zsinata. Ekkor szavaznak majd arról is, hogy ki legyen az elnök lelkész, és ki legyen az egyház világi elnöke. De kik szavazhatnak? Hogyan zajlik a voksolás? És mi történik, ha szavazategyenlőség alakulna ki? A részletekről Keszthelyi Zsolt, a Zsinati Hivatal Jogi Osztályának vezetője számolt be az Európa Rádiónak.

A National Geographic 25-ös listáján szerepel a Hortobágy is, mint a fenntarthatóságban élenjáró turisztikai célpont
Ezzel a mottóval mutatja be a National Geographic ismeretterjesztő magazin azokat a különleges úticélokat, amelyek besorolásuk szerint valamilyen kategóriában világviszonylatban kiemelkedőek. A 25-ös listán szerepel a Hortobágy is, mint a fenntarthatóságban élenjáró turisztikai célpont. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2020-ban a járvány miatt kevesebben tudták felkeresni, de remélhetőleg a tavaszi szezon indulásától ismét sokan kirándulhatnak, túrázhatnak majd a pusztán. Danyi Zoltánt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetőjét kérdeztük.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
KREWEB